De vraag was: zijn we op de goede weg?

Het ontwikkelteam van Uitzending Gemist kwam met concrete schetsen en ontwerpen die de portal op termijn zou veranderen in een archiefsite. Uit de eerste testen bleek al gauw dat het roer om moest. Uiteindelijk is gezamenlijk gewerkt aan een beta-versie die een jaar lang live heeft gestaan en met feedback van gebruikers is verfijnd.

Stijn Nieuwendijk
Stijn NieuwendijkSr. User Experience Specialist

Naadloos vanaf de eerste schetsen tot de oplevering

De bestaande ideeën voor het herontwerp hebben wij direct getoetst. Vervolgens zijn we samen gaan schetsen. Uitzending Gemist is daarin een ideale opdrachtgever geweest: ze wisten globaal wel welke richting ze op moesten maar stonden voortdurend open voor suggesties. In deze fase -stap 2 van onze Tour  eigenlijk- hebben we met behulp van concept testing antwoorden gevonden op belangrijke vragen over inhoud en functionaliteit.

Het concept is radicaal anders geworden: andere vlakverdeling, andere ingangen, dat soort ingrijpende veranderingen. Bij usability tests kwamen nieuwe problemen aan het licht. Logisch, je kunt niet alles in één keer oplossen. Mijn rol is vooral geweest -los van de inhoudelijke kant- om na te denken over het juiste moment om samen te kijken naar verbeteringen. Ik adviseer op basis van testresultaten en inhoudelijke ervaring.

"Voor de juiste test op het juiste moment zijn geen wetten of regels. Je bepaalt het samen met de opdrachtgever."

In een jaar tijd hebben wij eigenlijk drie verschillende versies getest. Van statische conceptschermen via uitgewerkte prototypes naar een werkende beta. Samen hebben we veel gedaan gekregen: in plaats van rapportages hebben wij werkbare ideeën opgeleverd, het ontwikkelteam is daar steeds direct mee aan de slag gegaan. Uiteindelijk stond er een beta-versie live én een blog waar iedereen feedback kon geven. Het nieuwe Uitzending Gemist is een product van én voor het publiek. Ik ben er trots op dat ik daaraan heb mogen meewerken.

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen?

Stijn Nieuwendijk, Sr. User Experience Specialist

Stijn Nieuwendijk helpt je graag verder.

020 330 54 54
stijn.nieuwendijk@valsplat.nl

Gerelateerde cases

We laten je graag nog wat andere projecten zien om een beter beeld te krijgen van wat we kunnen.