Sneller en slimmer ontwikkelen en ontwerpen: dat doe je met een Design System. Een Design System is in de basis een georganiseerde set componenten in design en code. Met deze legoblokjes’ kun je makkelijker en sneller ontwerpen, plus een consistente merkervaring bieden.

  • Meer dan 8 jaar ervaring met opzetten en integreren van design systems in organisaties

  • Ervaring met opzetten van design systems voor grote organisaties, zoals APG, NS en Nationale Nederlanden

  • Tokens, multi-brand, multi-platform, you name it and we’ve seen it :-)

Robbert Hesp

Laten we kennismaken!

Robbert Hesp — Account Lead

robbert.hesp@valsplat.nl 020 330 54 54

Wat is een Design System

Geen Design System is hetzelfde. Maar in de basis komt het ongeveer neer op het volgende: het is een georganiseerde bibliotheek van herbruikbare componenten in design en code – zie ze als legoblokjes. Deze blokjes worden ondersteund met goede documentatie en kennen heldere processen. Dit zorgt voor een soepele samenwerking tussen ontwerpers, ontwikkelaars, marketeers en andere stakeholders.

Een goed Design System levert veel op

  • Een consistente merkervaring: omdat digitale producten met steeds dezelfde componenten zijn opgebouwd, hebben je klanten altijd dezelfde merk- en gebruikerservaring.

  • Ga sneller live: omdat de componenten al kant en klaar zijn, kunnen designers en developers sneller producten bouwen en in de markt zetten. We zien dat teams die werken met een Design System 10 tot 40% efficiënter werken.

  • Meer tijd om je klanten te begrijpen: omdat designers en developers niet langer hoeven te discussiëren over dingen als pixels en border radiussen, is er meer tijd om naar je klanten te luisteren en om oplossingen voor hun problemen te ontwikkelen.

  • Perfecte manier om digitale toegankelijkheid te waarborgen: in Nederland wonen ruim 3 miljoen mensen met een tijdelijke of permanente beperking. Wanneer je componenten aan de WCAG-richtlijnen voldoen (verplicht voor veel organisaties vanaf juni 2025), kunnen alle teams die het Design System gebruiken drempelvrije producten ontwikkelen.

Dat mes snijdt aan twee kanten: een toegankelijk product biedt een goede user experience aan een grotere doelgroep. En daarmee verbetert ook de vindbaarheid en de conversie van je producten.

Design System in stappen integreren in je organisatie

Wat ons betreft gaat een Design System veel verder dan een bibliotheek vol componenten in design en code. We bieden goede ondersteunende documentatie met praktijkvoorbeelden, do’s en dont’s, copywriting en tips voor een goede toegankelijkheid. Zo helpen we designers en frontenders om een hoge kwaliteit producten te realiseren.

We leren je ontwerpers en ontwikkelaars vanaf de allereerste dag werken met het Design System. Anders laat je een glimmende gereedschapskist verstoffen, en dat is zonde. Dat doen we door met ze mee te denken, vraag-en-antwoord-sessies te plannen en demo’s te geven. Zo krijgen we iedereen mee, en integreren we het Design System in je organisatie.

Robbert Hesp

Laten we kennismaken!

Robbert Hesp — Account Lead

robbert.hesp@valsplat.nl 020 330 54 54